04-12-2008
Kayıt     Şifremi Unuttum!
Dolar 1,5650      Euro 1,9850      IMKB 23,937      
 
Anasayfa
Türkiye
Ekonomi
Dünya
Astroloji
Spor
Güncel
Yaşam
Magazin
Kültür-Sanat
Sağlık
Teknoloji
Kadın
Haber Detay
ABD'deki iflas söylentisi dünya borsalarını vurdu
Yazi Boyutu :
20 Agustos 2008 03:15
Ulusal 100 Endeksi dün, yüzde 3,48'lik değer kaybıyla 40.488,11 puandan kapandı. İşlem hacmi ise önceki günkü seviyesine çok yaklaşarak 1,050 milyar YTL olarak gerçe...


Ulusal 100 Endeksi dün, yüzde 3,48'lik değer kaybıyla 40.488,11 puandan kapandı. İşlem hacmi ise önceki günkü seviyesine çok yaklaşarak 1,050 milyar YTL olarak gerçekleşti. ABD'den gelen ilk kötü haber, bir büyük bankanın yakın zamanda batacağı şeklindeydi. Açıklamayı Uluslararası Para Fonu'nun eski başekonomisti Kenneth Rogoff yaptı. Rogoff'un senaryosu, küresel krizin daha da kötüleşeceği ve ABD ekonomisindeki sorunların artarak devam edeceği üzerine kurulu. Ardından ABD'de üretici fiyatları temmuz ayında yüzde 1,2 artış ile beklentilerin çok üstünde açıklandı. Gıda ve enerji dışındaki fiyatlardan oluşan çekirdek endeks de yüzde 0,7 ile beklentilerden yüksek çıktı.
ABD borsası vadeli işlemleri ve Avrupa borsaları, ABD'de beklentilerden kötü çıkan temmuz ayı çekirdek ÜFE verisinin olumsuz etkisiyle, gün içinde kayıplarını artırdı. Wall Street güne düşüşle başlarken, Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 Endeksi ise saat 17.20 itibarıyla yüzde 2,05 düşüşteydi. Yatırım Finansman'dan stratejist Fatih Baykan da İMKB'deki gerilemenin, başta ABD olmak üzere yurtdışı piyasalardaki olumsuz gelişmelerden kaynaklandığını söyledi. Baykan, "Küresel finans piyasalarındaki krizin derinleşebileceğine yönelik tedirginlik arttı. Özellikle IMF'nin eski başekonomistinin ABD ekonomisindeki sorunlar nedeniyle, büyük bir ABD bankasının birkaç ay içinde batabileceğini söylemesi, bu olumsuz atmosferin yayılmasına katkı sağladı." değerlendirmesinde bulundu. Endeksin 42.000 puandaki direnci aşmakta zorlanmasıyla realizasyonların gelmeye başladığına dikkat çeken Baykan, "Eğer 40.800 puanın altındaki kapanış, 39.000 puan seviyesine doğru bir düşüş gerçekleşebileceği anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde dış piyasalara paralel bir seyir yaşanmasını bekliyoruz." dedi.
Küresel piyasalardaki olumsuz havanın getirdiği satış baskısıyla lira değer kaybederken faiz yükseldi. Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında dolar alış ve satış kotasyonları 1,1935/1,1945 seviyesinden kapandı. YTL'nin dolar karşısındaki değer kaybı gün içinde en yüksek yüzde 1,42'ye ulaştı. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1,1844/1,1901 YTL, Euro kurunu 1,7372/1,7456 YTL; pariteyi ise 1,4668 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 2,11 olurken; Euro karşısındaki kaybı yüzde 1,80 oldu.
ING Bank döviz masası işlemcisi Ahmet Arslan, "Gün içinde ağırlıklı olarak yabancı kaynaklı dolar alımı yaşandı. Piyasalardaki satış trendine dolar neredeyse her şeye karşı değer kazandı, özellikle de gelişmekte olan piyasalarda." dedi. Tahvil bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi önceki gün yüzde 18,40'tan kapanırken dünkü kapanış yüzde 18,51 seviyesinden gerçekleşti. Bileşik faiz de saat 16.30 itibarıyla yüzde 18,66 seviyesindeydi. Öte yandan dolar, başlıca altı para birimine karşı doların performansını ölçen dolar endeksi 77,41'e kadar yükselerek ocaktan beri en yüksek değeri gördü.
'Petrol gelecek ay 105 dolara düşecek'
Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 112 doların altına indi. ABD ham petrolünün varil fiyatı dün bir ara 111,64 dolara inerek 11 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Temmuz ayında 147 dolara kadar çıkan ABD ham petrolü, o günden bu yana yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 89 sent azalışla 111,05 dolardan işlem gördü. Dün saat 18.00 itibarıyla ABD petrolü yüzde 0,33 değer kaybıyla 112,50 dolardan, Londra Brent petrolü ise yüzde 0,35 düşüşle 111,55 dolardan işlem görüyordu. Petrol fiyatlarının Meksika Körfezi'nde azalan fırtına tehdidinin arz kaygılarını gidermesiyle gevşediği belirtiliyor. Piyasa uzmanları, petrolün varil fiyatının 100 dolara gerilemesi yönünde güçlü destek bulunduğunu, gelecek ay petrolün varil fiyatının 105 dolar olmasının şaşırtıcı olmayacağını söylüyor.
Dünya, enflasyon canavarıyla boğuşuyor
Yükselen enerji fiyatları ve küresel dalgalanma bütün dünyada enflasyon canavarını azdırdı. Türkiye bu yüzden yeniden çift haneli enflasyon rakamlarına çıkarken, önde gelen Avrupa ülkeleri de fiyat artışlarındaki tırmanışa bir türlü engel olamıyor. Avrupa Birliği'nin motor ülkelerinden Almanya'da üretici fiyatları enflasyonu son 27 yılın en yükseğine ulaştı.
Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı rakamlara göre enerji fiyatlarındaki yüksek artışla hızlanan üretici fiyat enflasyonu, temmuz ayında yıllık yüzde 8,9'a çıkarak son 27 yılın en yüksek seviyesini gördü. Haziranda enflasyon yüzde 6,7 olmuştu. Temmuzda aylık bazda yüzde 2,0 oranında kaydedilen fiyat artışları, Bundesbank verilerine göre Şubat 1974'ten beri en hızlı artış oldu. Resmi verilere göre enerji maliyetleri temmuzda yüzde 5,1 artarken, yıllık artış oranı da yüzde 24,5'i buldu. İspanya'da da durum hiç iç açıcı değil. Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı rakamlara göre Temmuz 2008 enflasyonu oranı yüzde 5,3 oldu. Oranın ülkede son 16 yılda kaydedilen en yüksek seviye olduğu belirtildi.
Öte yandan yokluk ile boğuşan Zimbabve'deki yıllık enflasyon oranı ürkütücü boyutlara ulaştı. Ülkenin Merkezi İstatistik Kurumu, mayıs ayında yüzde 2,2 milyon olan yıllık enflasyonun haziran ayı itibarıyla yüzde 11,27 milyona fırladığını duyurdu. Zimbabve'de önceki ay yüzde 433,4 olan aylık enflasyon ise yüzde 839,3'e yükseldi. Siyasi partilerin siyasi krizin sona ermesi için anlaşmaya varacağına dair emarelerin bulunmadığı ülkede, enflasyon rakamları, zaten kronik gıda ve akaryakıt kıtlığı çeken ülkedeki ekonomik durumun daha da kötüleştiğine işaret ediyor. Zimbabve, bu oran ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülke durumunda. Ekonomi Servisi

Bu haber 940 defa okundu.

Çıktı Sonraki Haber Yukarı Çık

Bu bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz.

Yorum yazabilmeniz için üye girisi yapmaniz gerekiyor.
Sayin okucuyumuz bu haberi istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz.
*Kime:
*Kimden:
*Kisa Mesajınız :
 
* İlgili yerleri boş bırakmayınız!
** Mesajınız en fazla 150 karakter olmalıdır.Fazlası sistem tarafından silinecektir.
Tasarım Kodlama : fthNEWS

Hürriyet ilan Hürriyet seri ilan Hürriyet gazete ilan
TOPlist
eXTReMe Tracker