29-08-2008
Kayıt     Şifremi Unuttum!
Dolar 1,1790      Euro 1,7320      IMKB 39,844      
 
Anasayfa
Türkiye
Ekonomi
Dünya
Astroloji
Spor
Güncel
Yaşam
Magazin
Kültür-Sanat
Sağlık
Teknoloji
Kadın
Haber Detay
Ekonomi Turu
Yazi Boyutu :
16 Mayis 2008 00:42
Yurttan ve dünyadan ekonomi ile ilgili gelişmelerden derlenen haberler. 

İstanbul, 13 Mayıs 2008 20:31




Nükleer santraldan sonra 5 milyar dolarlık yatırım büyüklüğü ile bu yılın ikinci büyük enerji projesi olan Afşin-Elbistan C ve D termik santralları için şartname alanların sayısı mart ayından bugüne 14'ten 23'e çıktı. Başvuran şirketler arasında Japon, Hintli, Alman, İngiliz ve İtalyan yatırımcıların yanı sıra Çalık, Sabancı, Ciner, Limak ve Akkök Grubu gibi büyük şirketler de yer aldı. Kamuya ait elektrik üretim AŞ, ihaleyi 26 Haziran'da yapacak.
Yaklaşık 44 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan akaryakıt sektöründe, dağıtıcı firma olmak için büyük bir yarış var. 2005 yılında 20 civarında olan dağıtıcı firma sayısı bugün 45'e ulaşırken, akaryakıt istasyonu sayısı da 14 bin 767'ye çıktı. Pazarın yüzde 95'i 10 firmaya ait. Geri kalan yüzde 5 ise 36 firma tarafından paylaşılıyor.
Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıt rakamlarına göre 12 Mayıs itibariyle yıllık ihracat 47 milyar doları aştı. Geçen yılın aynı döneminde ihracat 35 milyar dolar olmuştu. Böylece ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında artış yaşandı.
Başkent Doğalgaz Dağıtım Genel Müdürü Veysel Karani Demir, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak ile 31 Aralık 2004 tarihleri arasında doğalgaz abonelik sözleşmesi imzalayıp 300 ABD doları abonelik ücretini ödeyenlerden elinde tüketici mahkemelerinden geri ödeme kararı bulunanlara ödeme yapıldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünya pirinç üretiminin bu yıl rekor kırmasını beklediklerini, ancak artan talep ve ihracata konulan yasakların en azından kısa dönemde fiyatları yüksek tutacağını açıkladı. BM pirinç uzmanı Consepsion Kalpe, yaptığı açıklamada, "İlk tahminlerimize göre, 2008'de dünya pirinç üretimi yüzde 2.3 artarak yeni rekor seviyesi olan 666 milyon tona ulaşacak" dedi.
ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Federal Hükümet bütçesi Nisan ayında 159.3 milyar dolar fazla verdi. Nisan ayında bütçe fazlası, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 azaldı. 2007 Nisan ayında bütçe fazlası 177.7 milyar dolar olmuştu. Mart ayında bütçe 48.21 milyar dolar açık verdi. Kongre Bütçe Ofisi, Nisan ayında bütçe fazlasının 160 milyar dolar olmasını bekliyordu.
Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı, 123 dolara geriledi. Çin'in petrol tüketiminin geçen yıla göre düşmesiyle yarın Amerika'da açıklanacak haftalık stoklarda artış beklentisi etkisi oluyor. Petrolün kısa vadede 120 doların altına ineceği öngörülüyor. [-KAM]
 

Bu haber 545 defa okundu.

Çıktı Sonraki Haber Yukarı Çık

Bu bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz.

Yorum yazabilmeniz için üye girisi yapmaniz gerekiyor.
Sayin okucuyumuz bu haberi istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz.
*Kime:
*Kimden:
*Kisa Mesajınız :
 
* İlgili yerleri boş bırakmayınız!
** Mesajınız en fazla 150 karakter olmalıdır.Fazlası sistem tarafından silinecektir.

Ekonomi
Son Dakika
Tasarım Kodlama : fthNEWS

TOPlist
eXTReMe Tracker